Over Hollands Licht

Dutch design van nu
Hollands Licht presenteert het ontwerptalent dat Nederland rijk is. De collectie bestaat enerzijds uit klassiekers van bekende ontwerpers, waarvan de naam al enige tijd bekend is bij het publiek. Daarnaast laten we ons inspireren door aankomend talent met een eigen kijk op licht, materiaal en gebruik. Niet alleen de lamp als object, maar ook de toepasbaarheid van de lamp in een ruimte of interieur staat centraal. Het ontwikkelingsproces omvat een zoektocht naar de juiste samenhang van lichteffect en functioneel gebruik. Samen met de ontwerpers streven we ernaar tijdloze en gebruiksvriendelijke producten te ontwikkelen die de aandacht op een subtiele manier weten vast te houden. Dit doen we door creativiteit, vakmanschap en de laatste kennis op het gebied van licht te combineren, maar ook door open te staan voor nieuwe ideeën.

Met aandacht geproduceerd
Voor zowel de materiaalbewerking als led-ontwikkeling wordt de expertise zo dicht mogelijk bij huis gezocht. Hierdoor doen we niet alleen ontdekkingen naar nieuw designtalent, maar ook naar het veelzijdige vakmanschap binnen de Nederlandse maakindustrie. Er wordt nauw samengewerkt met lokale ambachten en specialisten op het gebied van led-innovatie, waardoor we de CO2-uitstoot zoveel mogelijk beperken en het productieproces overzichtelijk houden.

Hollandse meesters
“Ik schilder geen koeien, maar licht”, zei een Hollandse schilder ooit. Het spel van licht en donker, van lucht en landschap, is door de eeuwen heen een inspiratiebron voor kunstenaars en ontwerpers. Het gebruik van licht en het effect daarvan speelt een belangrijke rol in de collectie van Hollands Licht. Het sobere kleurenpallet is een knipoog naar de Nederlandse schilderkunst uit de Gouden Eeuw.

Hoe is het ontstaan
Hollands Licht is een initiatief van Eikelenboom, importeur en agent van internationale designverlichting. Sinds 1968 biedt het bedrijf lichtoplossingen voor zowel particuliere als projectmatige interieurs. In 1982 nam Eikelenboom de Lotek in productie, een iconische vloerlamp die tegenwoordig tot een van de bekendste designklassiekers van de Nederlandse verlichting behoort. De Lotek werd ontworpen door veelzijdig vormgever en binnenhuisarchitect Benno Premsela (1920 – 1997). Het tijdloze karakter en de praktische toepassing van het ontwerp vormden mede inspiratie voor het ontstaan van Hollands Licht in 2005. Vanuit Amsterdam wordt dagelijks hard gewerkt aan de uitbreiding en het verbeteren van de collectie. Dit wordt gerealiseerd door de lichtkennis binnenshuis te benutten en door continu een zoektocht uit te zetten naar vernieuwend talent.